Jak se vaří pivo Pilsner Urquell

15. únor 2013 | 09.07 |
› 
Nádvoří pivovaru
Ječmen
Pro výrobu piva Pilsner Urquell se používají české odrůdy jarního sladovnického
ječmene pěstované v nejlepších oblastech Čech a Moravy.
Dodávka sladu
Slad se z ječmene připravuje přímo v plzeňském pivovaru.
Ječmen je dopraven do sladovny, kde se namáčí a nechá se pět dní klíčit.
Pod naklíčení se suší na tzv. hvozdech.
Vystírací klaď
Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot.
Následuje vystírání - tedy dokonalé smíchání sladového šrotu (drtě) s vodou,
za vzniku řídké bílé kaše, které říkáme rmut nebo dílo. Účelem vystírání je
aktivace příslušných enzymů.
stáčírna
Rmutovací pánev
Při výrobě Pilsner Urquell se používá ojedinělý třírmutový postup.
Vždy 1/3 rozmíchaného sladu s vodou se přivede do kotle, kde se směs zahřívá na
přesně stanovené teploty. Cílem rmutování je přeměnit rozpustné látky sladu
v roztoku na sladové cukry. Výsledkem procesu je tzv. sladina.

Scezovací klaď
Scezování zbaví rmut nerozpustitelných látek sladu
- mláta, které se usadí na perforovaném dně kádě. Přes takto vzniklý přirozený filtr
je přefiltrován celý obsah do mladinového kotle. Moderní nová scezovací káď je
ukázkou skloubení tradiční výroby piva Pilsner Urquell s nejmodernějšími technologiemi.
Ležácké sklepy
Chmelové šišky
Pro výrobu plzeňského piva jsme zvolili vyhlášenou odrůdu chmele
- žatecký poloraný červeňák. Používají se šišky samičích květů,
které pivu propůjčují svou specifickou hořkost a aroma.

Chmelovar - Mladinová pánev
Var sladiny s chmelem se nazývá chmelovarem.
Chmel se během chmelovaru přidává ve třech dávkách. Chmel se přidává ve formě
chmelových pelet, což jsou vlastně šetrně rozemleté chmelové šištice zbavené
balastních látek. Díky peletám vlastně můžeme po celý rok dávkovat čerstvý chmel.
Chmelovar musí být velmi intenzivní, aby pivo získalo tu správnou hořkost.
Pivovarské kvasinky - odčerpávání použitých kvasinek
Při výrobě Pilsner Urquell se uplatňuje speciální kmen kvasinek, který se využívá už od
roku 1842. Tyto kvasinky, jejichž originální kmen se uchovává v chlazeném trezoru,
dodávají plzeňskému pivu jeho nezaměnitelnou chuť.
Prohlídka Pilsner Urquell
Dokvašování piva v CK tancích
Zchlazená mladina se musí před přidáním kvasnic okysličit, aby se v ní kvasničné
buňky pomnožily. Během kvašení kvasnice přeměňují cukry získané na varně
na alkohol a CO2. Kvašení trvá 12 dní, pak se "mladé pivo" přečerpá, "suduje"
do ležáckých tanků, kde zraje při nízkých teplotách asi 30 dní.

Stáčící linka
Hotové pivo se přefiltruje s využitím tzv. membránové filtrace a stáčí se do sudů,
lahví, plechovek a cisteren. Pivo stáčené do sudů, lahví a plechovek se před
stáčením pasterizuje. Pivo v cisternách, určené pro rychlou spotřebu, pasterizované není.

Ležácké sklepy

Virtuální prohlídka pivovaru

Jak správně degustovat

Profesionální degustátorství piva je stejně náročnou disciplínou jako u vína nebo čaje.
Zároveň si ale myslíme, že je oproti jiným ještě o něco zábavnější.
Chcete docenit dobré pivo? Zapojte zrak, čich a chuť!
ZRAK:
Při degustaci zvedněte sklenici a všimněte si jasné,
zlaté barvy a krémové pěny.
ČICH:
Jemně zatočte sklenicí - tím uvolníte chmelové aroma -
a pozvedněte ji k nosu a ústům, abyste vdechli svěží, chmelový buket.
CHUŤ:
Nakonec se napijte, pivo nechte projít od špičky jazyka přes patro
dolů hrdlem a vnímejte chuť, která po pivu zůstává.
Ležácké sklepy

Degustace plzeňského

Pilsner Urquell má plnější odstín zlaté barvy než ostatní světlá piva.
Na patru zanechává mimořádně lahodný sladový tón: poměrně plný,
ale mírný a stravitelný, což zvyšuje pitelnost plzeňského piva.
To je výsledkem působení tří faktorů: měkké vody, kvalitního ječmene
a trojnásobného rmutovacího procesu.
Chmelové aroma plzeňského piva má typické vlastnosti vybrané odrůdy
žateckého chmele - voňavé, květinové a bylinné (v ústech připomíná heřmánek).
Svěžest žateckého chmele umocňuje chuťový vjem a vyvažuje
sladkost sladu jemnou nahořklostí.
(Zdroj: upraveno ze stránek Plzeň pivovar Pilsner Urquell)
Nádvoří pivovaru

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 5 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář